Chlorování pitné vody je proces, který je ve vodovodním řadu nezbytný, abychom zajistili požadovanou jakost pro potravinářské účely. Zdroje pitné vody byly před staletími vždy nejproblematičtější záležitostí v lidských sídlech. Kontaminace studní a přirozených rezervoárů v podobě potoků a řek ohrožovala lidstvo v podobě epidemií a tento nešvar byl vymýcen teprve nedávno výstavbou kanalizační a vodovodní sítě. Vodní zdroje v přírodě mají samočisticí schopnost, lidé však přírodní biotopy využívají jen velmi málo, i když zájem o ně stále roste. Největší podíl rekreačních, sportovních a lázeňských vodních rezervoárů je však ošetřován podobně, jako vodárenské zdroje pitné vody. Využívá se k tomu nejčastěji chlór, případně aktivní kyslík.
Před započetím aplikace desinfekčních prostředků je nutné vždy překontrolovat hodnotu pH bazénové vody. Tento údaj totiž úzce koresponduje s nasazením desinfekčních prostředků, které pak účinkují v optimálním prostředí. Jestliže bychom tento fakt podcenili, bude bazénová chemie málo účinná, bude docházet k poškození nádrží a neblahý vliv se odrazí i na našem zdraví.
Optimální stav by se měl ustálit na rozmezí od 6,8 do 7,4. Pro měření hodnot slouží speciální testery, které měří i množství vázaného a volného chlóru, případně aktivního kyslíku. Doporučuje se testování provádět alespoň jednou za týden.
Příliš vysoké hodnoty zásaditosti způsobí, že se desinfekce dostatečně nerozpustí, a tím pádem se snižuje jejich účinnost. Voda pak zapáchá a rychleji se kontaminuje nežádoucími mikroorganismy. U velmi kyselých vod naopak hrozí vyblednutí plastů a koroze kovových součástí.
Úprava pH spočívá v prostředcích v granulované nebo tekuté formě, které nazýváme pH plus chlorito.cz nebo mínus (zvýšení nebo snížení).
© Kpso.cz - Všechna práva vyhrazena. Education WordPress Theme.